Människan har i flera tusen år haft husdjur. Hunden har sedan lång tid tillbaka varit den trofasta vännen i form av jakthund, vakthund och senare även sällskapshund, vilket kanske är den vanligaste anledningen idag till att familjer skaffar hund. Men katten då?
Katten finns nämnd och avbildad minst 4000 år tillbaka i tiden men man har hittat en kattgrav så tidigt som från 9500 f. kr. Från början hade man dem nog mest för att avskräcka råttor från att komma in i husen, men sedan utvecklades så småningom sällskapskatten. För 3500 år sedan finns säkra bevis för att det fanns katter som var tama i Egypten och de var främst till för att jaga råttor. Just i Egypten utvecklades en stor kult kring katten då man efterhand betraktade djuret som heligt och som en gudom.
Gudinnan Bastet
I Egypten fanns flera olika gudar och gudinnor och detta innefattade även katten på ett något udda vis. Det fanns olika gudar med kattanknytning: Mafdet, Bastet och Sekhmet. Mafdet var en gudinna som beskrivs döda med sina klor. Bastet å andra sidan utvecklades till en god gudinna, som löd under guden Ra. Hon avbildades med kvinnokropp och katthuvud. Man offrade och bad till Bastet när det gällde hushållet, kvinnor och barn – hon blev deras beskyddare. Hon tillskrevs också många andra områden som musik, dans, glädje, fertilitet och förlossning, ja till och med att vara soluppgångens gudinna. Ra var solguden så det finns en naturlig koppling mellan gudarnas områden.
Som motsats till Bastet fanns Sekhmet, en gudom med lejonhuvud som sågs som Bastets onda motsats. Hon var krigets och pestens gudinna. Under tid förvandlades dock även Sekhmet till en mildare variant genom guden Ras goda kraft och blev istället mänsklighetens beskyddarinna.
Sekhmet och Bastet tillsammans höll balansen i naturen på en bra nivå.
Att synen på de båda gudinnorna förändrades genom generationerna visar hur viktigt det var för människorna att ha goda krafter att tro på och be till i svåra stunder.
I slutet av Egyptens storhetstid under antiken, utvecklades tilltron till Bastet och hennes egenskaper till en riktig kult. Man begravde människor ihop med katter som också mumifierats, i tron att dessa skulle hjälpa den avlidne efter döden. En riktig kommers uppstod både med smycken, statyetter och små kattmumier. Vid utgrävningar har man ofta insett att det inte alls funnits några riktiga katter i en del kattmumier utan det har bara varit båg och lurendrejeri. Troligen gick det bra att tjäna pengar genom att fejka vad som var inuti mumierna som såldes.
Katten idag
Ett stort hopp till nutid visar att från den afrikanska vildkatten har utvecklingen gradvis lett till olika nya kattraser och främst när man på allvar började med avel formligen exploderade uppfinningsrikedomen. Idag finns ca 70 olika registrerade kattraser.